Ψυχοθεραπεία και Διακοπές

Ψυχοθεραπεία και Διακοπές

Ψυχοθεραπεία και διακοπές

Η περίοδος των διακοπών κρίνεται απαραίτητη για την ψυχοθεραπευτική διαδικασία. Η ανταπόκριση στο άκουσμα της διακοπής αποτελεί υλικό προς επεξεργασία καθώς κάθε θεραπευόμενος αντιδρά διαφορετικά σε μία τέτοια συνθήκη.

Αναδύονται συναισθήματα και παρατηρούνται ποικίλες αντιδράσεις οι οποίες έχουν ιδιαίτερη αξία και ενδιαφέρον. Πώς χειρίζεται κάποιος την έννοια της απώλειας και του αποχωρισμού; Σε κάποιες περιπτώσεις παρατηρούνται ανασφάλεια και απογοήτευση, ιδίως όταν η διακοπή βιώνεται ως εγκατάλειψη, ενώ σε άλλες διαπιστώνεται αναστάτωση από την καλή ροή της διαδικασίας. Αντιθέτως, σε άλλα πρόσωπα εντοπίζεται ανακούφιση λόγω της έντονης δυσφορίας που ενίοτε προκύπτει κατά τις συνεδρίες και της δυσκολίας προσέγγισης ευαίσθητων θεμάτων.

Ένα υγιές διάλειμμα δείχνει πόσο ο θεραπευόμενος συνοδεύεται από τη “φωνή της θεραπείας” όταν δεν υφίσταται η φυσική παρουσία του θεραπευτή ως στήριξη και ενθάρρυνση. Πρόκειται για μία ωφέλιμη συνθήκη αξιολόγησης όσων επιτεύχθηκαν εσωτερικά, επαναπροσδιορισμού νέων στόχων και επαναδιαπραγμάτευσης ερωτημάτων όπως: τι χρειάζομαι ακόμα από τη θεραπεία, ποια είναι η σχέση μου με το θεραπευτή, “φέρνω” όλα όσα με απασχολούν ή κρύβω όσα είναι απειλητικά για εμένα, πώς συνδέομαι χωρίς τη φωνή της θεραπείας και πλήθος άλλων ερωτημάτων.

Η σχέση υπάρχει ακόμα και την περίοδο της διακοπής, έχει εσωτερικευθεί και ως μία μορφή συναισθηματικού απογαλακτισμού, ο θεραπευόμενος εξετάζει πώς τα καταφέρνει ως ώριμος ενήλικας.